ΟΣΦΠ


























 Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 7 

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 1981, μια μέρα ηλιόλουστη, μια μέρα ποδοσφαιρική, όπως κάθε Κυριακή για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Το Πρωτάθλημα βρίσκεται στην 20η Αγωνιστική και ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ που βρίσκεται δύο βαθμούς πίσω του στην βαθμολογία.
Το γήπεδο ήταν κατάμεστο, καθώς όλα τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί και το τραγούδι των φιλάθλων που βρίσκονταν στις κερκίδες δεν προδίκαζε σε καμία περίπτωση τα όσα θλιβερά θα ακολουθούσαν. Ο αγώνας ξεκίνησε στις 15:15 και η ομάδα μας είχε παραταχθεί με τους:
Σαργκάνη, Κυράστα, Βαμβακούλα, Παπαδόπουλο, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκη, Περσία, Νικολούδη, Αναστόπουλο, Ορφανό και Γαλάκο. Απέναντι η ΑΕΚ με τους:Οικονομόπουλο, Αρδίζογλου, Μανωλά, Καραβίτη, Παραπραστανίτη, Θώδη, Βλάχο, Ελευθεράκη, Κώττη, Μπάγεβιτς και Μαύρο.
Ο αγώνας ήταν ένας θρίαμβος για τον Ολυμπιακό, καθώς έληξε με 6-0: με τρία γκολ του Γαλάκου (30΄, 53΄, 84΄), ένα του Κουσουλάκη (68΄), ένα του Ορφανού (75΄) και ένα του Βαμβακούλα (80΄). Στις κερκίδες επικρατούσε ενθουσιασμός και ο κόσμος τραγουδούσε. Πιο ενθουσιώδεις, όπως πάντα οι φίλαθλοι της θύρας 7, οι οποίοι πάνω στον ενθουσιασμό τους άρχισαν να φεύγουν από την συγκεκριμένη εξέδρα προκειμένου να πάνε στον χώρο έξω από την θύρα 1, από την οποία έβγαιναν οι ποδοσφαιριστές για να τους αποθεώσουν. Το κακό δεν άργησε να γίνει.
Η πόρτα ήταν κλειστή ή κατ' άλλους μισάνοιχτη και ο κόσμος που έβγαινε πολύς. Ένα γλίστρημα στις σκάλες ήταν αρκετό για να αρχίσει η τραγωδία. Ο ένας έπεφτε πάνω στον άλλο και από πίσω έρχονταν όλο και περισσότεροι φίλαθλοι, οι οποίοι δεν γνώριζαν τι συνέβαινε μπροστά. Όσοι βρίσκονταν στην σκάλα και κοντά στην πόρτα κυριολεκτικά στριμώχθηκαν και ποδοπατήθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν μια τραγωδία που όμοιά της δεν έχει ξαναγνωρίσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο. 21 νεκροί, 21 νέα παιδιά που πήγαιναν να γιορτάσουν τη νίκη της ομάδας που αγαπούσαν, αλλά και δεκάδες τραυματίες.
Σήμερα, 27 χρόνια μετά, είναι σα να μην πέρασε μια μέρα. Όλοι μας θυμόμαστε τον τραγικό χαμό των 21 φιλάθλων και θρηνούμε κάθε χρόνο, στις 8 Φεβρουαρίου, την απώλειά τους. Στη μνήμη τους έξω από το νέο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» υπάρχει μνημείο, ενώ μέσα στις κερκίδες και πιο συγκεκριμένα στην θύρα 7, υπάρχουν 21 μαύρα καθίσματα τα οποία αντιστοιχούν στα παιδιά που τόσο άδικα έφυγαν από κοντά μας:
Οι 21 νεκροί της τραγωδίας της 8ης Φεβρουαρίου 1981:
Παναγιώτης Τουμανίδης, 14 ετών
Κώστας Σκλαβούνης, 16 ετών
Ηλίας Παναγούλης, 17 ετών
Γεράσιμος Αμίτσης, 18 ετών-φίλαθλος της ΑΕΚ
Γιάννης Κανελλόπουλος, 18 ετών
Σπύρος Λεωνιδάκης, 18 ετών
Γιάννης Σπηλιόπουλος, 19 ετών
Νίκος Φίλος, 19 ετών
Γιάννης Διαλυνάς, 20 ετών
Βασίλης Μάχας, 20 ετών
Ευστράτιος Λούπος, 20 ετών
Μιχάλης Κωστόπουλος, 21 ετών
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου, 23 ετών
Σπύρος Ανδριώτης, 24 ετών
Κώστας Καρανικόλας, 26 ετών
Μιχάλης Μάρκου, 27 ετών
Κώστας Μπίλας, 28 ετών
Αναστάσιος Πιτσόλης, 30 ετών
Αντώνης Κουρουπάκης, 34 ετών
Χρήστος Χατζηγεωργίου, 34 ετών
Δημήτριος Αδαμόπουλος, 40 ετών

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ο Ολυμπιακός είναι αναμφισβήτητα για «εχθρούς» και φίλους, ο ΘΡΥΛΟΣ του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, πράγμα που επιβεβαιώνεται και έμπρακτα από τα αγωνιστικά δεδομένα ή καλύτερα από τις κατακτήσεις των τίτλων και μάλιστα των συνεχόμενων τίτλων στο Πρωτάθλημα όπου κατείχε το ρεκόρ, το οποίο κατέρριψε και πάλι ο ίδιος, καθώς για τις άλλες ομάδες κάτι τέτοιο φαντάζει μη εφικτό.
Την δεκαετία του 1950 και πιο συγκεκριμένα από το 1954 έως και το 1959 ο Ολυμπιακός κατέκτησε έξι συνεχόμενους τίτλους Πρωταθλήματος, ρεκόρ που ελάχιστοι πίστευαν ότι θα επαναληφθεί, πόσο μάλλον να καταρριφθεί. Ο Ολυμπιακός, όμως που πέτυχε το ρεκόρ της δεκαετίας του 50 κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του και να κατακτήσει, με Πρόεδρο τον Σωκράτη Κόκκαλη, 7 συνεχόμενα Πρωταθλήματα και να δημιουργήσει ένα νέο ρεκόρ κατάκτησης συνεχόμενων Πρωταθλημάτων από το 1997 έως και το 2003, ενώ σε δεκατρία χρόνια, από το 1997 έως και το 2009 έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα 12 φορές.